Thursday, December 29, 2011

Redha & Pasrah...




Salam.....

Baru abes tgk ombak rindu ngan Hasani..hehe

"Redha itu Ikhlas, Pasrah itu Menyerah"

Untuk aku....

Aku pilih untuk pasrah....

Wednesday, December 7, 2011

Permainan Takdir

Salam.....

Alhamdulilah....
Hari-hari akan dengar perkataan takdir..
Hari-hari kite bermain dengan takdir...
Sangat beruntung mereka yang ditakdirkan idupnye berjalan lancar..
Sangat beruntung mereka yang ditakdirkan dapat mencapai segala hajat....
Sangat beruntung mereka yang dikelilingi insan-insan tersayang...
Ye...sangattt beruntung....

Tapi pada yang rase tak bernasib baik....
Yang rase takdir tak berpihak pada mereka....
Jangan rase lemah, jangan rase putus ase....
Jangan sesekali menyalahkan takdir...

Kerana sesungguhnya....
Kite juga beruntung....
Kite terbiase dengan permainan takdir...
Kite terbiase menerima segalanya dengan penuh redha....
Walau sesekali hati terdetik....
menyalahkan takdir...

Percayalah...
Kite juga beruntung...
Teruskan melangkah...
Dengan penuh keredhaan...

Monday, November 21, 2011

Quote by "Accept" Part 2

Salam....
Arini nk share..
Quote by someone ('Accept')

"There's no Turning back in our life"
" Just Carry on with our life"

Insyaallah...
there something wait for us there..

Moralnye....
Nak wat pape fikir byk2 kali...
Jangan cepat sgt wat keputusan...
Takut menyesal kemudian hari...
xde button "UNDO" da..


video

Sunday, November 20, 2011

20.11.2011




Salam.....
cantiknye tarikh arini...
Wat aku teingin nk update blog ni...
Tarikh arini ramai berebut nak wat kenduri...
Tarikh cantik kan...

Arini 20.11.2011...
Birthday aku..hehe..Selamat Hari Lahir Dayah....
Moge happy2 salu...
Murah rezki...
Jadik anak yang baik...
& tambah2 syg kat diri sendiri...aminn..

walau xde orang nak ingat sgt....xpe..=)
Yang penting aku ingat...
ak syg kat diri sendiri...
Jadinye knela hargai diri sendiri...

Ye, sedar x sedar..
Aku da 24 tahun...
ish cepatnye..huhu...

Harapan aku.....
Moge pejalanan idup aku akan lebih dipermudahkan...
& aku time segala yang datang ngan hati terbuka...
aminn......

Monday, November 7, 2011

Aminnnnn.........


Ya Allah.......
Aku insan yang lemah...
Ku mohon di beri kekuatan...
Tabahkan hatiku....

Ya Allah...........
Tetapkan pendirianku...
Tetapkan kebaikan untukku..
Limpahkan Rahmatmu untukku...

Ya Allah......
Lindungi diriku......
Dari segala kehinaan dunia....
Dari segala hasad manusie...
Dari segala dugaan yang kau anugerahkan..
Jadikan aku seorang yang bersyukur..
dengan segala nikmat & ujian mu...

Ya Allah........
Temukan aku dengan mu...
Dalam penuh katakwaan............
aminnnnnnnnn...........

Monday, October 3, 2011

Buatmu Teman

Salam....
Da lame sangat xmenulis & xbecerite pape kt sini..
& hari ni....aku rase nak menulis..
rase nak becerite...

Hari ni...
Aku rase kagum..
betapa benar janji tuhan...
ape kite wat orang, pasti kte akan kne balik kan...
same jugak pe org wat kite, pasti akan tekene balik..
Subhanallah......

Hari ni...
menitis air mataku...
tapi aku sendiri xpasti..
airmata gembire ke sedeh ni...

Pape pun, ak patut tumpang gembira..
melihatkan kebahagiaan seorang teman...
Seorang teman yang berhak mrase kebahagiaan...
sbb aku pernah hadiahkan sebuah kelukaan...
satu kesilapan terbesar yang pernah aku lakukan..
menyakiti insan yang sepatutnye di hargai..

buatmu teman..
dari kejauhan...
ku doakan kebahagiaan mu...
Moge tiada lagi yang menghadiahkan kelukaan itu..
Insyaallah...

Tuesday, September 20, 2011

Wedding & Raya

Salam..
alhamdulilah...
Baru-baru ni aku g wedding Ros ngn Munir..
Best2 tumpang happy tuk dorang..hehe

Ak gerak hari jumaat, wedding Ros ari Sabtu..
Dengan pertolongan Anis, sampaila jugak..hehe
Masuk kali ni, da bape kali da g umah Anis..
Mekaseh Anis..hehe

Happy sgt..
sebab dapat jumpe housemate a.k.a Gadis Bachang..
Lame sgt xjumpe..hehe
De event camni barula dapat kumpul sume kan...
Suke suke suke..hehe

Sambil2 tu,
Sempat lg...
Jalan raye umah Hana..=)
First time ni..hehe

ok lah,
Buat Ros & Munir..
Aku doakan yang terbaik untuk korang..
Moge berbahagie ke akhirnye..
Insyaallah..=)



Gambar Kami....Gadis Bachang...=)


Munir & Ros.....Cantik kan...



Dari kiri...Hana, Dayah, cery, Anis, Fida, Zira, Salsa, aku n Aimi...depan sekali...




Kami lagi..hehe
Aimi,Dayah, Zira, Munir, Ros, Cery, Salsa, Hana, Fida, Anis n Aku...





Sunday, September 11, 2011

Salam Aidilfitri..

Salam...
Alhamdulilah....
arini da masuk 13 Syawal....

Rasenye belum telambat lagi nak ucap...
"Selamat hari raye"

Salam lebaran semua...
Maaf zahir & batin..

Andai kate aku de tesilap laku..
terkasar bahase..
terguris hati...
Maaf sangat..

Buat family, sahabat n teman..
Salam Kemaafan...

Buat hati yang pernah terluka..
aku mintak maap..tulus ikhlas..
harap di maafkan...

Moge sumenye happy selalu..
& sentiase dalam rahmatnye..
Amiinnn...


Thursday, August 18, 2011

Ape Sorang Lelaki harapkan Dari sorang Perempuan?



Alhamdulilah.....
Masih dalam mood puase...

Cume hati tertanya-tanya..
ape agaknye sorang lelaki harapkan dari sorang perempuan??
Cantik??
Sedap Mate memandang?
Harta?



***

Aku takde jawapan...




Wednesday, August 10, 2011

Lumrah Hidup

Salam...
Alhamdulilah..
sedar tak sedar dah masuk hari ke-10 puase..
Macam sekejap je mase berlalu...

Arini sedikit tetarik ngan satu entri ni..
dan rase nak menulis...
bukan menulis pasal sesiape..
cume pendapat..
yang aku rase sebenanye lumrah hidup...

Banyak yang jadi 'Lumrah' dalam tak sedar..
Da lumrah seseorang..
Bile di beri kesenangan,
Cepat sangat terlupe diri...

Da lumrah jugak,
bile da dapat pe yang diorang nak,
Cepat sangat terlupe diri..

Da lumrah jugak,
Bile diuji kesusahan,
Baru la ingat Die..

Da lumrah jugak...
Mudah untuk buat silap,
Mudah untuk Mintak maaf...
& Mudah jugak untuk ulang balik kesilapan same...

Da lumrah jugak...
Impikan kesempurnaan...
sedangkan kite sendiri pun tak sempurne...

Banyak sangat lumrah..
yang kite boleh cari kat diri sendiri...

Aku sekadar menasihati diri sendiri...
untuk jauhkan diri dari lumrah yang tak elok...
Jangan kite menuding jari...
mencari salah orang lain...
sebaiknya carilah salah diri sendiri..
dan perbetulkannya..
itu lebih mudah..
Insyaallah...



Monday, August 1, 2011

Ramadhan Terakhir..



Alhamdulilah...
Da masuk bulan Ramadhan..
Da start puase arini..

Ni tahun Kedue kami sume puase tanpe mak..
Malam tadi aku masak tuk sahur..
Spontan, teingat time arwah ade...
Faham-faham la time gni...

ade satu je yang aku pling kesal...
ni mase bulan pose last aku ngan mak..
sampai arini pun kesal...
btola org cakap kan..
bile da xde baru kite akan tau nak hargai....
Yup, tekene atas dahi sendiri...

Kisahnye...
aku cukup malas nak bangun sahur..
sayang mate kate org..huhu
tapi selalunye walau ngantok camne pun..
bile mak kejut, mst bangun...

Care mak kejut,
comel je...
Mak akan tarik2 jari kaki..
sampaila bangun...
Ya Allah rindu...

nak di jadikan cite...
malam last sahur tahun tu..
jenuh mak kejut aku...
aku menyahut je..
tapi xbangun...huhu
mak bising je sbb ak xbangun sahur...
mase 2 mmg xrase pape..

aku kesal sbb..
xsangke 2 Ramadhan teakhir mak nak sahur ngan aku...
patutla mak beie kejut aku..
xsangke 2 Ramadhan teakhir bersame mak...

Sbb 2la skang..
aku sangat2 hargai tiap detik ngan family..
Nak wat pape pn pikir panjang...
Takut....

So, sape-sape yang de mak ayah lagi...
Tolonglaahhh hargai mak ayah..
dorang harte kite yang xtenilai...

Angah sayang mak ngan ayah...


Tuesday, July 26, 2011

Milik Kita...


" Kalau Sesuatu itu telah ditetapkan untuk kita,
walaupun seluruh isi alam cuba menghalang,
Ia pasti menjadi milik Kita"

begitu juga sebaliknya......

"Kalau sesuatu itu bukan ditetapkan untuk kita,
walaupun seluruh isi alam membantu,
Ia tetap tidak akan menjadi milik kita"

(Quote from:Stanza Cinta)

100% Agree.......

Friday, July 15, 2011

Jar of Hearts...


I know I can’t take one more step towards you
Cause all that’s waiting is regret
And don’t you know I’m not your ghost anymore
You lost the love
I loved the most

And I learned to live, half alive
And now you want me one more time And who do you think you are?
Running round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart
You’re gonna catch a cold
From the ice inside your soul
So don’t come back for me
Who do you think you are?

I hear you’re asking all around
If I am anywhere to be found
But I have grown too strong
To ever fall back in your arms

And I learned to live, half-alive
And now you want me one more time

Who do you think you are?
Running round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart
You’re gonna catch a cold
From the ice inside your soul
So don’t come back for me
Who do you think you are?

Dear, it took so long just to feel alright
Remember how to put back the light in my eyes
I wish I had missed the first time that we kissed
Cause you broke all your promises

And now you’re back
You don’t get to get me back

Who do you think you are?
Running round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart
You’re gonna catch a cold
From the ice inside your soul
So don’t come back for me
Don’t come back at all

And who do you think you are?
Running round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart
You’re gonna catch a cold
From the ice inside your soul
Don’t come back for me
Don’t come back at all

Who do you think you are?

Who do you think you are?

Who do you think you are?

Monday, July 11, 2011

Mekaseh semue...


Alhamdulilah...
Genap seminggu melalui hari-hari yang baru..
episod baru...huhu..

Melalui hari-hari dengan hati yang terbuke..
Dengan senyuman..insyaallah...

Aku sangat-sangat berterime kasih pade kawan-kawan..
yang xhenti support aku..
mekaseh sgt2...
xde kate len mlainkan beribu terime kaseh..
Mekaseh untuk sume kate-kate sokongan kalian...
Sungguh, ie memudahkan hari aku..aminn..

Wat Yuhanis,
mkaseh ye dr cinta..hehe

Wat Datok Harimau..
Mkaseh untuk tips-tips yg sgt begune..hehe
walau tgh sedeh pn maintain leh gelak..hehe

Wat Pak Mat,
Mkaseh eh jd kwn gaduh..
Kurang2 nak lg kwn ngn sy kann??hee

Wat Amer,
Mkaseh ye melayan si sengal ni..haha

Wat bob, Remy n Aiman, sani n nazuhal...
Mkaseh sbb faham...

Mkaseh sume kawan-kawan sy..
Beribu lemon..hehehe...

Monday, July 4, 2011

Aku nak happy..


Salam....
arini pagi-pagi lagi da bukak blog..
mungkin nak ringankan beban...

Skali lagi, aku di uji...
Aku terima sume ujian yang Dia da tetapkan untuk aku..

Sapela yang suke pade dugaan kan..
Klau tanye sume org pun xnak..
Tp lagi kte xnak, selagi tula die akan datang..
Datang tak berjemput...

Aku xtolak dugaan yang Dia bg..
cume kekadang diri ni da telalu lemah..
Telalu lemah untuk tempuh bermacam dugaan..
Sungguh, rase sgt xkuat untuk sume ni...
Untuk mase yg tedekat ni blog ni akan teisi ngan ayat-ayat keluhan...
mungkin 2 care nak ringan kan beban,
kite xbek ngeluh kan..
tp 2la aku tgh buat..

Hmmm........
Aku nak bahagie..
Macam orang len..
aku nak senyum..
Ngan senyuman yang paling ikhlas..
Senyuman yang xde berbau pahit..
Aku nak gelak..
Gelak yang bermaksud aku happy..
Bkn gelak sekadar amek hati...






Sunday, July 3, 2011

Aku "Sampah" ke?huhu

Salam cik blog....

Kali ni sy da tekene lg cik blog...
die sakiti sy lg cik blog...
Align Center
hancur hati aku...
sume yang kua dari mulut die tu tipu..
die xakan pernah benti sakitkan aku...
aku telalu naif untuk sume tu...
sampai kepale aku pun kene pijak...

Da sampai masenye...
aku undur diri..
untuk kbaikan sume...

Diri ni da trase terlalu hine...
apakah aku ni?
mungkin semate "sampah" di mate die..
"Sampah" takkan pernah dapat tempat yang bek kan...
macam mane skalipun..
"Sampah" akan ke tong sampah jugak...

time kasih untuk sume penipuan...
pada "sampah" yang naif ni...

Aku da penat...
Cukupla sumenye...

Sunday, June 26, 2011

Mengkhianati Kepercayaan

Salam..
Arini nak becerite sket..
sekadar nak nasihatkan diri sendiri..

ye, hormatla mak ayah selagi dorang masih di sini..
Tak kisahla marah camne pn kat dorang..
Terase macam mane pn ngan dorang...
Hormat maintain no 1..

Hormat tak semestinye dalam bercakap je..
Hormat jugak dalam perbuatan..
kalau mak ayah da bagi kite sesuatu kepercayaan..
Kite kene hormat kepercayaan tu..
Macam mane nak hormat kepercayaan?
Tak susah pn..kene jujur je...

Mak Ayah takkan marah kalau kite jujur...
sekurangnye mak ayah tau kite jujur..
Kesian kan..
kalau Kepercayaan tu di khianati?
Kepercayaan mak ayah tu..hmm

mood=sedeh+kecewe


Thursday, June 16, 2011

Kawan baru...


"Pukul Berapa Datuk Harimau"


p/s: sori..cilok 1 gamba..=p

Tuesday, June 14, 2011

Ape komen Trg menang Piala FA?

Salam..
macam da agak basi cite ni..
tapi tak kire..
nak cite gak...hehe

Ramai tanye..
dayah, pe komen ganu menang?

hehe..sebagai warga ganu..mstila hapy kan..
tp ade moralnye kat cni..
yang kite leh pakai dalam kehidupan seharian...

Mase game tu,
Ganu kan dapat gol last minit kan..
walaupun pihak lawan yang wat gol sendiri..

samela jugak dalam kehidupan..
kalau kite usehe n tak putus ase..
lambat ngan cepat pe yang kite nak..
mesti dapat..insyaALLAH...
Semangat2...

Wednesday, June 8, 2011

Selfishnye....

Salam..
hati tedetik petang ni..
nak conteng kat cni...

selalu orang cakap kan..
hidup ni macam roda..
jap kite kat atas.
jap kite kat bawah..

kalau kte kat atas..
kite jangan lupe..
satu hari nanti kite mungkin akan di bawah..
Sebab tu..
kalau kite ade kat atas,
kite kene hati-hati..
Jangan dalam kite tak sedar..
kite sebenaye da jatuh...

Mase kat atas tu..
janganla sedap duduk sgt..
jangan da rase cukup selese..
layanla sume orang ngn adil..
tau pe adil kan..
Takut pe tau..
kot la 1 hari nanti...
tejatuh..
mase tu baru nak sedar..
da telambat..

Tolong..
Jangan selfish sgt..
Kurangkan sket je perangai ni...
msti sume orang suke...
kann???

4.30 PM

Sunday, June 5, 2011

Jamm Jap..huhu

Salam...
pagi ni agak mengecewekan..
Mood da rosak...

Dah la rase tak sedap badan..
Kene marah lagi..
Dan lagi..dan lagi..
aduhh..jamm jap..

Lame-lame duk cni..
leh cepat tue la aku..
Banyak sgt pk..
Yang tak patut pk pn..
aku kne pk..ishh..

Sungut banyak2 xbaik plak...
Ngeluh banyak2 pn xbaik jugak..
Ikut arus lagi..
ikut lagi..dan lagi..
mane penghujung ni....

Ya Allah..tlg..
Permudahkan perjalanan hambamu...
aminnn..........

Saturday, May 28, 2011

Walk the talk, please!!!

salam...
Arini tak nak komen banyak..
cume macam tak suke sgt..
Ngan orang yang cakap xserupe bikin..
Nyampah pn de dengar..
Tak payah nak cakap orang..
Kalu kite sendiri pn cakap tak serupe bikin..huhu

cakap pong pang pong pang..
tapi habuk pn xde...
Bukan pe..kalau nanti berterusan perangai gitu..
orang nak caye ngan kite pn susah..
susah kan kalau orang da hilang kepercayaan kat kite..
Jadi..tlglah..jgn pandai cakap je..
buat yang penting..
Mintak maap kalu tersinggung..
tapi ni takde kene mengene ngan sesape..
Sekian...



Monday, May 23, 2011

Maapkan Kak Ngah

Salam...
Arini tinta hidayah terase nak menulis..
terase nak becerite.

mule2 skali..
nak mintak maap..
harap-harap pe yang nk ditulis ni tak sakitkan hati sape-sape..

agak-agak budak umur sepuluh tahun leh wat ape je kat orang umur 40 tahun?
musykil aku....

adik aku ni baru je 10 tahun..
memang tengah nakal..
Aku tak faham ngan orang keliling aku ni.
nape nak sangat cari pasal ngan adik aku..
nak sangat cari salah adik aku..

yang aku xsuke..
perlu ke nak maki-maki..
cakap elok-elok tak boleh ke..
tau la marah...

aku bukan nak bele adik aku...
memang x pn..
kalu btol die salah tegur la..
da name budak-budak..
memang nakal..
mentang ktorang xde mak...
senang2 je kan...
kecik hati btola...

Mule2 aku marahla jugak adik aku..
ble de yang gtau die wat tu..die wat ni..
tp ble aku da tgk ngan mate kpale sendiri..
aku jd kesian ngan adik aku..
aku tgk bukan salah die pn..
tp syik die je dipersalahkan...

Yang marah die ni pulak..
bkn budak2 kecik baye adik aku..
orang dewase da..
yang jadi tambah berat..
sebab die anak sorang..
pantang anak die nanges..
msti die salahkan anak orang len..
walaupun terang2 anak die yang salah...

susah kan..
kalau sayang anak tak bertempat ni...

to AWI......
Kak Ngah sayang awi..
tapi nape awi salu nakal..
Kak Ngah penat nk marah awi..
tp bile de yang ngadu..
cerite buruk-buruk pasal awi..
Kak Ngah xleh nk control...
mst awi kne marah ngn Kak Ngah...
tlgla awi..
jangan nakal...
Kak Ngah xpandai nk jage awi..
sebaik arwah mak..
Kak Ngah bukan penyabar..
macam arwah mak..

Sunday, May 22, 2011

Share Gambar di Jamuan Teakhir...

saye & aiman

staff SIRIM...kak Ya n Kak Pah


makan bersame.....


Saye & Sani.....

Sunday, May 15, 2011

Saye Terharu...

alhamdulilah..
hari ni kalu ikutkan hari teakhir di SIRIM..
dengan rasminye name sbg..
student t-gas berakhir...

Warga SIRIM plak..
demi nak meraikan aku ngan aiman..
dorang wat satu jamuan..
huhu,...sangat2 terharu...
yela, ktorang duk 6 bulan je kat c2..

aku gerak g SIRIM ngan office mate..sani..
btol2 kul 1 ktorang sampai..
Janggal sket,
sbb ramai sgt student praktikal..
ramai yang perempuanla..
tak sempat nak bekenalan..

lepas makan,
kami di beri penghargaan berbentuk hadiah..
huhu...malu2..

kami pn bg sket buah tangan untuk
akak2 kat SIRIM..

pe pn, sangat beterime kasih utk en. nizam, k.pah, k.ya n sume warge SIRIM..
sangat2 teharu ngan penghargaan ni..

wat en. nizam, time kaseh sbb sanggup drive jauh2, nk raikan kami..huhu

wat k.pah, k.ya, k.za, k.jie...mekaseh untuk sume pengalaman & layanan..
luv u all....

Jom Lepak di Bangku Kosong

sesaje singgah cni..
nk join lepak kat bangku kosong..hehe..
tgk ni dari page yuhanis...
page yg sgt cantik..hee

memandangkan follower memang ciput...
nk join sekaki..hee..
jom ramai2 join...

Monday, May 9, 2011

BEN ASHAARI GEGAR BLOG MAY 2011




Salam...
Nak cube2 join segmen Abg Ben..
Ni pn tgk mlalui blog Yuhanis...
Nak tambah kenkawan kat sini..
jom kte join sesame..hehe
follow link kt bwh ni tau...
Ben Ashaari GegarBlog May 2011

Pengalaman Minggu Pertama

Alhamdulilah…
Berakhir minggu pertama di tempat baru..
Aku agak kekok,
Almaklumla tempat baru….
Nak sesuaikan diri mungkin makan mase jugak..

2 hari pertama di tempat keje.
Aku sampai tak lene tido..
Tebawak-bawak sampai ke tido…
Jap-jap tejage..
Padahal selalu aku tido
Bukan men nak susah tejage…
Sebabnye aku tido mati..hehe
Aku ingat lagi..
Dulu arwah mak pernah cakap…
Kalau umah ktorang terbakar,
Badan aku da tebakar separuh pn, blum tentu aku tejage..hehe..
Teruk kan aku tido?...hehe..

Opss….telajak2..
Balik cite asal..
Minggu ni banyak bende first time yang aku buat..
Ni pn dalam proses nak blaja..
Banyak lagi tak tau…
To Sani….mekaseh sbb banyak tlg…=)
Nervous nak mulekan minggu baru..huhu

Sunday, May 1, 2011

Minggu Terakhir di SIRIM

Alhamdulilah...
sedar tak sedar da hampir 5 bulan aku di SIRIM..
menjalani latihan t-gas..
hampir tak sedar aku da 5 bulan kat sane..
rase macam jap je..

Tajuk entri ni pun atas pmintaan su..
sahabat yang same2 menjalani latihan t-gas di SIRIM..
sahabat yang same2 mengharung susah senang di sini...
tak sangke,
dalam diam che su ikut blog ni...=p
alhamdulilah kerane di pertemukan dengan sahabat sebegini..
yang benar ingin bersahabat..
tanpe ade balasan...
mekaseh su...

Sepanjang 5 bulan ni...
aku belajar banyak bende..
dan paling penting..
jadi diri sendiri...

kite tak dapat nak puaskan hati semua orang..
tapi bile kite jadi diri sendiri,
tanpe ade bayangan orang lain..
jujur dengan semue perbuatan kite...
Insyaallah, bak kate Maher Zain..
kite akan di terima semua orang..
dengan hati terbuka....

Aku akan rindukan sume kenangan di SIRIM...
aku akn rindu gosip goreng pisang..hehe
tempat len mst takde...

Mudah-mudahan aku dapat sesuaikan diri ngn tempat baru..
amiinn...

I will miss u all..Kak Pah, Kak Ya, Kak Za, Che Su, Remy, Bob, Geng Tok Iman, & sumeenyeee....




Monday, April 4, 2011

Bermalam di Hospital

Da lame xupdate pape kat cni...
mcm2 jugak yang jadi...
aku pun sedikit bz..

dalam minggu lepas,
petang rabu..
dengan tetibe je to'wan aku jatuh sakit...
petang rabu tu,
die chat macam bese...
borak mcm bese,
mkn mcm bese...
tapi tetibe lepas die solat asar..
die ngadu cakap tangan sebelah kanan die xleh begerak langsung..
Ya Allah..die kne strok...

Ptg tu sume kumpul kat umah...
btol2 lepas solat maghrib,
aku, ayh ngn makcik bwk die g klinik...
mase tu die da xleh jalan..
kne papah...

dktor check nenek,
dkto ckp darah nenek naik dengan sgt mendadak...
sampai 230....
2 yg wat nenek kne serang strok....
trus pg ke hospital...

malam tu nenek kne tahan di wad..
bemalam la 2 malam...
aku pn sempat bermalam di hospital..
perasaan kat hospital?
mmg xkeruan...
mcm nampak arwah mak aku plak kat katil...
tp aku cpt2 istighfar...
khayalan tu..
mgkin situasi same mcm arwah de dulu...

alhamdulilah...ari jumaat nenek dapat kua hospital..
drh nenek da stabil...
tp...tgn ttp xleh gerak lg...
syukur jugak,
nenek kne sket je...
tgn kanan je..
mulut, cakap pn ok..
kaki sume ok..

skang ni nenek da kat umh...
ktorg pn cube wat pe yg ptut..
nk pulihkan nenek...

Ya Allah..
permudahkanla segalenye...
aminnn.....


Thursday, March 3, 2011

Inteviu Pertama 2011

Alhamdulilah..
ni inteviu pertame untuk tahun nie..
aku di panggil inteviu di Kelantan...
Awal2 pagi aku da gerak ngan ayah aku n awi..
dalam kul 4 pg ktorang da gerak g Kelantan...

kesian tengok ayah aku..
awal2 pagi da bangun..
nk anta aku g inteviu..
bek nye ayah aku ni...
Alhamdulilah....

awi pn same..
awal2 pagi da kne pakse bangun...
die tepakse ponteng sekolah ..
almaklumla anak bongsu..
ne leh berenggang ngan ayah die ni..huhu

aku sampai kota bharu pagi tu dalam kul 6 pg...
agak cpt sbb pg..
jalan pn lengang je..
tp aku sesat jugak..
nak mencari tempat tu...huhu
merate kami tye org...

Alhamdulilah...
lepas da banyak kali tye org,
kami sampaila dalam kul 7.30 pg...
rupenye tempat tu kami da lalu cume kami xpasan..huhu

nk dijadikan cte,
aku sampai paling awal..
jadinye aku calon pertame..
nervous xyah cakapla..
mmg sgt2 nervous...
tp aku tawakal je...

bile bunyi je bell,
aku trus ketuk pintu, msuk n bg salam...
uih nervous xle sorok..
aku senyum dan bg fail...
de 2 org interviewer...
diorg suh aku duduk...
aku duduk n cover nervous
walaupun mcm nk tecabut jantung..haha

soklan yang dorang tye banyak sangat...
siap suh public speaking jap dalam 2-3 minit..
aku bangun dan cakap pasal '1 Malaysia'
aku stop ble dorang cakap ok..huhu..

yang klaka nye ble salah sorang dari inteviewer
cakap nk tye soklan last..
soklan last pasal pengetahuan am..
aku da seram da..
takutla pe la die nk tye ni..
almaklumla..
pengetahuan am bkn bgus sangat..
lg time cuak gni..hee..
akhiornye die tye pasal 1 Malaysia..
bende yang aku baru je cakap td..
die tye slogan '1 Malaysia'

aku ni pyela nervous, leh tebalik jawapan...
pastu dorang tegelak..
aduh malu...hahaha..
aku cube jgk jwb tp in English..
'performance first, people now'
pastu dorang cakap eh bleh plak...
ei lawak jela aku ni...huhu

huhu..pe pun..
aku tawakal jela..
yang penting aku cube....
Gud Luck Dayah!!!






Wednesday, March 2, 2011

Inspire me..


"Harta yang paling menguntungkan ialah SABAR. Teman yang paling akrab adalah AMAL. Pengawal peribadi yang paling waspada DIAM. Bahasa yang paling manis SENYUM. Dan ibadah yang paling indah tentunya KHUSYUK."


Wednesday, February 16, 2011

Anak sulung

Alhamdulilah...
da lame plan ngn ayah..
nak adekan kenduri arwah..
yela genap jgk mak g setahun..
nak wat besa sket..
sebelum ni kecik je..
wat malam..

dlu....
mase aku xde kat umah,
ayah bli je makanan
anta kat masjid, xpn surau..
pastu wat tahlil...

ni alhamdulilah
sume de..
dapatla wat besa sket..
ni pun plan wat lpas solat jumaat..

arini aku da setlekan sket ap yang patut..
aku xtau byk..
mane yg aku tau, aku wat..
yang aku xbape ske,
kire kecewe la jgk..
ngan prangai seseorg..

ntahla..
de xpk ke die anak sulung..
ble kte mintak tlg..
bleh cakap xnk..
ei anak sulung ke g2...
mcm x je...
xpela..mane yang kami leh wat sendiri..
kami cube wat..
kami bkn nk nyusahkan sape2 pn...
kami sedar diri jgk..

xnak komen banyak..
cume kalau kite anak sulung,
kite kne ingat..
tanggungjawab kite besa..
tambah2 lg kalau kte anak laki..
ingat, anak laki walau ke mane pun..
tanggungjawab besa..
jgn sesekali lpas tangan...

ingatla..
kamu de adik2..
adik2 harapkan kamu...
tp kalau kamu duk pentingkan orang len,
lebeh pade adik2 sendiri..
kamu pk la...
pe akan jadi....

adik2 kamu ni
xkan ckap kat kamu kot...
dorang tgk je...
tp kamu kne ingatla...
tgk bkn sbrg tgk..
dorang duk nilai kamu..
jgn lps tgn sgt ok...


Sunday, February 13, 2011

Dugaan @ Ujian...

Dugaan...
cukupla kau datang kat aku..
aku da xnk lg...
nape kau salu datang kat aku...
makin aku xnak kau..
makin dekat kau ngan aku..
aku benci kau..
aku tesangat benci kau..

kau suke kan tgk aku gini...
kau ske kan tgk aku menggigil ble kau datang
nape kau kejam sgt..
pegilah kau jauh2..
aku xsekuat kau sangke..
cukup2la kau datang pada aku..
aku xkuat untuk kau..
aku xkuat..

mane lagi aku nak cari kekuatan
klau tiap kali kau datang..
pastu kau ambil kekuatan aku sket2..
aku xlarat..
aku da xde air mate..

Tlglahh...
pg dari idup aku
wahai dugaan...
aku xnk kau dtg..
aku xkuat untuk sumenye......

Wednesday, February 9, 2011

Rezeki masing-masing

"Rezeki masing-masing, kte xtau.."
tu yang semua org akan cakap,
bile aku cakap pasal keje...

kdg2 aku ade jugak becerite ngan akak2 kat cni,
becerite ngan kawan,ayah..
tp mmg xde ayat len..mst
cakap bende yang same..

kadang rase down jgk
pk pasal keje...
skang plak ramai gak kwn yg da dapat keje..
baru-baru ni sahabat yg join T-GAS dapat posting,
pastu sahabat GEMS dapat keje..
pastu sahabat 7-ELEVEN dapat panggilan SPA..

Alhamdulilah..
aku tumpang happy tuk sahabat yg dapat keje..
cume xabes pk pasal diri sendiri..
xstabil lg...

tp 2la...bak kate akak2 kat cni..
"dayah xtau rezki dayah kat mane.."
"mgkin die nk uji Dayah lg"
"nk tengok Dayah sabar ke x.."
"InsyaAllah ade rezki tuk Dayah akn dtg"

Aminnn..
aku harap sume 2 jadi kenyataan..


Wednesday, February 2, 2011

Jangan Ada Benci


Andainya ada di antara kita nanti

Berubah hala serta janji

Jangan ada benci
Suka dan duka dilalui
Jadikan kenangan di sudut hati

Andainya cita-cita tidak kesampaian
Ikatan murni terputus di pertengahan
Jangan dikesalkan
Jangan lantaran kegagalan
Kita saling berdendam saling bermusuhan

Ungkit-mengungkiti
Sakit-menyakiti
Memusnahkan diri

Kita harus tabah dan bersedia
Cekal hadapi kemungkinan yang tiba
Kadangkala yang berlaku
Di luar kemahuan kau dan aku

Di sudut hati

Monday, January 31, 2011

Kenduri di Gombak

Ari sabtu baru ni aku ikut ayah aku g gombak..
g kenduri sepupu ayah..
ayah cakap xsedap plak xdtg die wat kenduri..
sbb pape hal die salu datang umah..
mase mak ninggal ari tu pn die dtg..
tp aku xpasan plak time tu...

aku g 2 buah kete..
skali ngan family mak andak..
alhamdulilah kali ni xsesat..
cepat plak sampai..

yg xbestnye sampai sane,
aku rase mcm org asing..
walau pn sbanye dorg sume sedare aku..
tp faham2la sedare yg xsalu jumpe,
sedare yg jarang sgt lik ganu..
ramai sgt..
pastu sume xknal ak ngan adik badik..
rase sgt janggal..
org len sume duk ikut mak dorang..
aku??
mak dorg yg knalkan anak2 dorang..
aku xde..
org xknal aku..

nk ikut mak andak?
xsame ngan mak sendiri kot..
aku bkn anak die..
xmgkin la die layan aku mcm anak die..

mak,
klaula mak de..
angah tau mak knal sedare 2 ayah ni.
bkn angah xcube join..
tp rase janggal...
org xknal angah ngan adik2...
lg2 angah, sume pn kate muke angah xmcm mak..
sbb tu xknal..

mak masti tgk angah mase tu kan..
hulur tgn kat sume org..
wlaupn org xknal angah...

layanan xsame mak..
klu mak de msti x gni..
tp 2 klau...

Monday, January 17, 2011

Nilai Sebuah Keikhlasan

Nilai sebuah keikhlasan...
sebenanye skang susah sgt nk cari yg btol2 ikhlas wat sesuatu..
selalunye mst de udang sebalik batu..
mst de pape yg dharapkan akan datang..

ble xdapat pe yg dharapkan,
jadi xpuas hati..
mane nilai ikhlas slame ni??
susah kan..

Sunday, January 9, 2011

Hampir Setahun...

Ya Allah..
sedar tak sedar,
da hampir setahun,
mak pergi..
da hampir setahun ,
aku teruskan kehidupan
tanpa mak..

Alhamdulilah
aku dapat teruskan idup
tanpa seorang ibu..

perbezaan sebelum ngn selepas
mak xde..
yang paling kesian aku rase ayah..
yang kedue adik bongsu..
yang ketige aku sendiri..
jarang sangat aku share pape skang..
lg bek simpan...

aku jd pemikir yg hebat eh skang..
tp salunye xde jawapan pn...
huhh!!!
mengeluh jela...
cptla mase bjalan..
temukan aku ngn mak..
nk jumpe..
nk share mcm2...

Friday, January 7, 2011

Post pertame 2011

Alhamdulilah...
arini aku dapat berblog blik..
awl tahun ni aku sambut 2011
dengan demam yg agak teruk..
aku da lame xdemam truk macam ni..
mungkin perubahan cuace..
kejap panas, kejap ujan lebat xhenti..
ni alhamdulilah dah makin chat,
cumenye batuk je..
skang plak aku asyik pening je..
nape ntah..
penyakit lame nk datang balik ke..

hmm...skang aku salu rase yg idup aku ni bosan...
banyak bende yg wat aku bosan..
contohnye...
ari2 rutin yang same..
makan makanan yang same..

aku rase idup aku kosong..
aku mcm ntahla..
rase xbest da..

tapi aku cube...
cube nekkan semangat aku balik..
sbb aku tau..
sblum ni aku salu semangat je...
skang ntahla..
aku xrase besemangat mcm dlu..

'hidayah'
kemana kamu............